Balls de bastons i música del sud d'Osona. Música amb flabiol a dues mans, el flabiol del sud d'Osona. Som bastoners!!!! Fem els balls de bastons i toquem la música que hem heretat dels nostres avis. Fem el ball de bastons amb música de flabiol com és típic a la nostra terra. Fem balls pagesos de la Plana de Vic. Fem el "Ball de Segadors", el "Ball dels Dallaires", el "Ball de Bandolers"...
Bastoners de Malla dansant el Ball Nou
dijous, 23 d’agost del 2012
RECORDS D'EN PERE PRAT, EN CASETA, FLABIOLAIRE A DUES MANS DEL SUD D'OSONA
En Pere Prat i Bau va néixer a La Caseta dels Hostalets de Balenyà l'onze de febrer de 1922, i se sap que va viure a Aiguafreda i bona part de la seva vida fins els darrers anys al carrer Sant Pere de Vic. En Pere Prat morí, vidu, a Vic el 19 de març de 2007. En Pere va treballar la fàbrica d'embotits Pont d'Hostalets de Balenyà i a la botiga de Ca la Glòria del mateix poble. Sabem, també, que en Pere havia exercit matador de porc de forma eventual en algunes masies.
Però en Pere va destacar, sobretot, en la cultura popular d'Osona, i en concret, en un aspecte peculiar: la música del ball de bastons. En Pere fou flabiolaire durant molts anys dels Bastonaires del Foment Catòlic de Centelles i dels Bastoners de l’Esbart del Pi de Centelles. En Pere Prat era autodidacte, segons tots els testimonis que he pogut escoltar, la seva filla, dos dels seus nebots, companys bastoners més grans que jo,…
Ell va ser el flabiolaire titular dels Bastoners de Centelles mentre va estar en actiu. En Josep Prims va venir a tocar com a reforç de la colla l’any 1968, i potser un parell més, quan fèiem dues colles, que per Pasqua ens repartíem el poble de Centelles i el dilluns anàvem a ballar als Hostalets i La Garriga. Jo havia ballat tocant ell – en tinc fotos - els anys 1968 i 1969.
Per altra banda, en Josep Prims, en les “Memòries d’uns flabiols” reconeix que des de 1943 tocava pels Bastoners dels Hostalets, i amb ells havia vingut a tocar a Centelles, Tona i Balenyà l’any 1945, i també havia tocat pels caramellaires i dansaires del vicari Mn. Lluís Albrich la Pasqua de 1947. A més, va tocar alguns anys – anys 50 – amb els gegants centellencs. En cap moment diu que va ser el flabiolaire dels bastoners de Centelles, ni que va ensenyar a tocar ningú.
Tornem a en Pere Prat. En Jaume Casanovas (Jaumet de l’Illa, dels Hostalets) va portar el ball de bastons a Centelles el 1959, i jo me’n recordo perquè era l’any de la meva primera comunió i el dia de Pasqua sortint d’ofici vaig veure per primera vegada els bastoners centellencs, i en Pere Prat tocava el flabiol. Sempre va tocar el de cinc forats, i en sabia amb una i amb les dues mans.
Els Bastonaires del Foment Catòlic de Centelles van renovar els seus components a mida que passava el temps, i després d’en Jaume Casanovas, se’n va començar a cuidar en Lluís Tuneu, que també comptava amb en Pere per tocar el flabiol.
El 1965 – jo amb 12 anys - ens vam incorporar als bastoners els Petits dansaires del Pi, que rebíem d’en Lluís Tuneu i en Joan Puigdollers – bastoner i dansaire experimentat - les classes de punteig i ball. Ens vam estrenar per Pasqua, i l’1 de maig ballàvem amb els grans a l’Aplec del Puigsagordi, tocant com sempre en Pere.
El 1967 ja fèiem dues colles de joves bastoners, que també dansàvem als aplecs i festes juntament amb els grans. Quan ballàvem a llocs diferents, venia a tocar en Josep Prims, com ja he dit. Fou en aquesta època que els grans van deixar-ho i nosaltres vam ser-ne el relleu.
Els finals dels anys 60 i principis dels 70 vam seguir ballant i actuant. L’Esbart del Pi i el grup de bastoners va conèixer una època que jo recordo com una de les millors, amb actuacions memorables. Alguns companys nostres, però, van plegar abans de fer el servei militar (anys 1974 i 74), i nous bastoners més joves, com els de la colla del meu germà, es van incorporar al grup. L’esbart dansaire, però, es va quedar amb pocs balladors i va plegar durant uns anys. Jo feia la mili el 1974 i me’n vaig anar a reforçar l’Esbart Castell de Tona, on ja hi havia ballant dos companys de l’Esbart. Un d’ells, en Pere Garriga, fou el que va portar el ball de bastons a Tona.
Josep Sobrino i altres (amb col·laboració de la família d'en Pere)
Centelles, 2012
diumenge, 5 de febrer del 2012
BASTONERS DE MALLA A LA COMMEMORACIÓ DE "ELS FETS DE LA GLEVA DE 1714", EDICIÓ 2012
El dissabte 4 de febrer de 2012, a Sant Hipòlit de Voltregà, la colla bastonera osonenca "Bastoners de Malla" va participar en els actes commemoratius dels anomenats Fets de la Gleva de 1714, en què les tropes borbòniques de Felip V van degollar-hi a traïció 120 homes desarmats. Enguany, fou la segona edició. Els Bastoners de Malla hi participem des de l'any passat, en la seva primera edició. Si bé, l'any passat no es van poder disparar salves d'honor per una prohibició de la Guardia Civil, aquest any, al camp de futbol de La Gleva, un nombre nodrit de trabucaires -més d'un centenar- van poder disparar. En aquest acte hi participà un regiment de Miquelets de Catalunya, membres de la Coronela de Barcelona, i fins i tot un grup de Carlins. Els Bastoners de Malla, a les 5 de la tarda, aproximadament, després d'eixir de l'església parroquial de Sant Hipòlit de Voltregà amb el Virolai sonant, i enmig de dos rengles de soldats austriacistes, vàrem ballar-hi els següents balls de bastons: La Polca i el Ball de la Civada. també vam ballar-hi el Ball de Segadors i el Ball dels Dallaires. Aquest acte ha estat organitzat per Òmnium Voltreganès. Des de la colla Bastoners de Malla felicitem als organitzadors per l'èxit de l'acte. L'enorme feina que ha comportat moure tanta gent s'ha traduït en un acte solemne, digne de tots els elogis! Des d'aquí, els enviem un reconeixement merescut a Òmnium Voltreganès. Gràcies per convidar-nos-hi, atès que ha estat un honor per a nosaltres.
1714
dilluns, 30 de gener del 2012
ELS BASTONERS DE MALLA BALLAREM A LA COMMEMORACIÓ DELS FETS DE LA GLEVA 2012
La colla bastonera Bastoners de Malla el dissabte 4 de febrer a Sant Hipòlit de Voltregà participarem per segon any consecutiu als actes commemoratius dels Fets de la Gleva del 1714 que organitza Òmnium Cultural del Voltreganès. Els Bastoners de Malla oferirem davant de l'església parroquial de St Hipòlit de Voltregà, entre les 5 i tres quarts de 6 de la tarda, els següents balls: ball de bastons "La Polca", el Ball de Segadors, el Ball dels Dallaires, i el Ball dels bandolers. També, la nostra colla participa en el seguici fins a la Gleva portant un penó commemoratiu de Francesc Paracolls, màrtir de la Guerra de Successió de Malla.
MÉS INFORMACIÓ:
El passat 6 de febrer de 2011 Òmnium Cultural del Voltreganès va organitzar la seva primera activitat, la commemoració històrica sobre els fets de la Gleva de 1714, en què un escamot de 120 soldats austriacistes van ser assassinats a l’entorn del Santuari de La Gleva el febrer de 1714 quan intentaven dificultar l’arribada de provisions a les tropes borbòniques que assetjaven Barcelona.
En el decurs de l’acte hi havia previst de fer unes salves d’honor amb armes d’avantcàrrega (que són carregades per la boca del canó), que la delegació del Govern espanyol a Catalunya va prohibir al·legant un informe de la Guàrdia Civil pel qual aquestes armes només es podien fer servir en festes tradicionals i que aquesta commemoració no ho era.
Tant la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya com els organitzadors van discrepar frontalment d’aquesta decisió i els criteris emparats en una normativa estatal no adequada a la realitat catalana, que impedeixen que trabucaires participin en una celebració històrica o en un acte popular i que la decisió sobre aquesta qüestió depengui d’un informe de la Guàrdia Civil.
És per això que es va aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovés una resolució que instava a permetre la participació d'elements de cultura popular en actes com el de La Gleva, a més de lamentar-ne la prohibició del 2011.
És per tot això que el proper 4 de febrer de 2012, Òmnium Cultural d’Osona a través de la secció local del Voltreganès i amb el suport de diferents grups de recreació històrica i de colles de trabucaires, celebrarà amb un rècord mundial de salves amb armes d’avantcàrrega la commemoració dels Fets de La Gleva de 1714. Des del passat mes d’agost, aquest esdeveniment ja està inscrit a la World Record Academy (dels Estats Units d’Amèrica, la mateix acadèmia que va validar el Lipdub per la independència. http://www.worldrecordsacademy.org/).
T’imagines que en resposta a la prohibició de realitzar unes salves d’honor als nostres herois morts al 1714, un any després es portés a terme un rècord mundial oficial de salves amb armes antigues? I que aquesta gesta quedés inscrita a la World Record Academy? T’imagines que per realitzar aquest rècord mundial vinguessin colles de trabucaires d’arreu dels Països Catalans? T’imagines que també vinguessin diversos grups de recreació històrica, entre ells els Miquelets de Catalunya i del País Valencià, amb altres grups de diferents èpoques històriques per participar, i que desfilessin amb la marxa de torxes abans de realitzar el rècord mundial?
I l’estendard de Santa Eulàlia!
T’imagines que, per donar suport a tota aquesta jornada, l’estendard de Santa Eulàlia, estendard èpic de la defensa de Barcelona del 1714 i que cada any és exposat al mig del fossar de les moreres durant la Diada Nacional, excepcionalment i per primer cop a la història sortís de Barcelona i vingués a ser exposat i a fer la marxa de torxes del Voltreganès?
Doncs no t’ho imaginis i vine a viure-ho, perquè tot això serà una realitat el dia 4 de febrer a Sant Hipòlit de Voltregà, dins la Diada de la Commemoració dels Fets de la Gleva de 1714.
Vegeu el programa d'actes:
PROGRAMA D'ACTES
10h. - MerCAT de productes etiquetats en català i entitats. A Sant Hipòlit de Voltregà.
10h a 17h - Exposició "Memoràndum 1714" del Fossar de les Moreres sobre els herois de 1714. A l'Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà.
10h a 17h - Exposició dels estendards a l'Església de Sant Hipòlit.
INICI DE LA COMMEMORACIÓ DELS FETS DE LA GLEVA
15.30h - Concentració de Columnes i Miquelets a la Plaça Catalunya de Sant Hipòlit de Voltregà.
16.30h a 17h - Desfilada de les Columnes, els Miquelets i els trabucaires fins a l'Església de Sant Hipòlit, acompanyada de cercavila.
17h a 17.45h - Representació del canvi d'estendard i ball dels bastoners. A la Plaça de l'Església de Sant Hipòlit.
17.45h a 18.30h - Marxa de Torxes fins a La Gleva (punt d'arribada al camp de futbol).
18.30h a 19.30h - Rècord Mundial de salves amb armes d'avantcàrrega disparant seqüencialment. Avalat per la World Records Academy. Acte presentat per l'actor de Teatre de Guerrilla, Quim Masferrer.
El jurat estarà format pels il·lustres:
L'il·lustríssim alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà, Sr. Xavier Vilamala.
L'il·lustríssim alcalde de Vic, Sr. Josep Maria Vila D'Abadal.
La il·lustríssima diputada al Parlament de la Generalitat: Sra. Anna Simó.
L'il·lustríssim diputat al parlament de la Generalitat: Sr. Alfons López Tena.
L'exconseller de la Generalitat de Catalunya, Honorable Sr. Joan Carretero.
El regidor de l'Ajuntament de Berga Sr. Francesc Ribera "Titot", cantant de Brams.
Com a representants de la societat civil:
El Secretari General de Comissions Obreres, Sr. Joan Carles Gallego.
El President del Cercle Català de Negocis (CCN) Sr. Ramon Carner.
El President d'Òmnium Cultural d'Osona, Sr. David Colomer.
El catedràtic de la UB i historiador, Sr. Francesc Xavier Hernandez Cardona.
19.45h - Entrada al Santuari de La Gleva, ofrena floral i parlaments.
20.30h - Botifarrada popular a la Pèrgola de La Gleva.
FONTS ÒMNIUM VOLTREGANÈS I OSONA.COM
Actuació de Bastoners de Malla a Santa Eugènia de Berga
El diumenge 29 de gener, a Santa Eugènia de Berga (Osona), en motiu del Passant dels Tonis d'aquesta població, festa tradicional declarada d'interès nacional, els Bastoners de Malla vam fer-hi una variada exhibició de balls. A les 11, els Bastoners de Malla vam oferir una mostra del nostre repertori de balls de bastons, el que ens dóna raó de ser. Tot seguit, també la colla va oferir els balls de pagès següents: el ball de segadors. el ball dels dallaires, i el ball de les rentadores que anomenem "Dones d'Aigua". També, al final, la Teresa i l'Augusto van representar de forma ballada i festiva la llegenda de Sant Antoni i el dimoni. Tot molt entretingut. Des d'aquí agraïm als Tonis de Santa Eugènia per haver pogut participar a la seva festa, cosa que ens omple de joia i honor.
dilluns, 16 de gener del 2012
Crònica de l'actuació de Bastoners de Malla a Viladrau, el 13 de gener de 2012
La festa, en general, va anar molt bé. Hi havia foc a la plaça per fer l'ambient una mica més agradable. També hi havia una mica de fira. La gent, un centenar, es va aplegar a l'entorn dels bastoners per veure els nostres balls. L'exhibició va durar uns vint-i-cinc minuts, més o menys. Primer vàrem presentar el Ball de Bandolers (ball de sabres), la música va ser acompanyada amb flabiol i tamborí de cordes. Tot seguit, vàrem exhibir el Ball de Segadors (ball de volants), amb la cançó de sega característica, que va sera companyada amb flabiol i bombo. I per acabar, vàrem fer tres balls de bastons acompanyats de la música planyívola del sac de gemecs, el Ball de la Civada, el Ball de Córrer i la Polca. També va haver-hi una mica de presentació i d'explicació didàctica dels balls, els estris i els instruments emprats. Després, els nostres músics (sac de gemecs, flabiol i caixa) varen interpretar el Ball Cerdà de Viladrau, i uns balladors voluntaris de la població improvisaren la ballada. Tot molt alegre i bonic.
dimecres, 11 de gener del 2012
COMMEMORACIÓ DELS FETS DE LA GLEVA A LA GUERRA DE SUCCESSIÓ
El dissabte 4 de febrer els Bastoners de Malla, a la tarda, participaran en la Segona Commemoració dels Fets de la Gleva en la Guerra de Successió. "Bastoners de Malla" hi participa per segona vegada. La nostra colla hi presenta el Ball de Segadors i el Ball de Sabres (o dit, també, Ball de Bandolers). L'hora prevista de l'exhibició és a les 17:00. Hi haurà l'exèrcit històric dels Miquelets. És previst de fer-hi un rècord de salves.
dilluns, 9 de gener del 2012
13 DE GENER DE 2012, NITS D'HIVERN A VILADRAU
El divendres 13 de gener de 2012, a 2/4 de 9 del vespre, els Bastoners de Malla participem al cicle cultural de les Nits d'Hivern que se celebra a Viladrau (Osona). Els Bastoners de Malla presentem a la Plaça Major de Viladrau el Ball de Segadors (ball de volants)i el Ball de Bandolers (ball de sabres), el qual, aquest darrer, l'estrenarem allà a mateix. També és possible que hi exhibim algun ball de bastons. Tant balladors com músics anirem vestits d'època, és a dir, del segle XVII-XVIII, del temps dels bandolers, Revolta dels Segadors i Guerra de Successió.
També, el músic de la colla, en Ramon Redorta, amb el sac de gemecs, posarà música les 21:00 al Ball Cerdà de Viladrau que ballaran alguns vilatans.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)