Bastoners de Malla dansant el Ball Nou

Bastoners de Malla dansant el Ball Nou
Viladecavalls, festa major 2012.

dimarts, 13 de maig del 2008

Història dels Bastoners de Malla

Els Bastoners de Malla són hereus d’una tradició que es troba documentada des del 1880. Els balls de bastons s’han transmès per via directa i sense interrupció fins a arribar a nosaltres. Tot gràcies a tres generacions de la família Bigas. Els Bigas tocaven el flabiol a dues mans i sabien ballar. Aquest fet excepcional ha permès que els balls de bastons es mantinguin intactes encara avui després d’un segle. Així, doncs, els Bastoners de Malla ballen seguint la tradició bastonera més antiga de la comarca d’Osona. Els Bastoners de Malla són els hereus directes i legítims d’aquesta vella tradició.

De tota manera, els Bastoners de Malla han pouat de dues arrels. Una de vella i una de no tan vella. L’arrel més antiga ja l’hem comentada, la de l’Àngel Bigas i la seva família originària de Muntanyola primer, i després de Balenyà. I l’altra arrel, la més moderna, de la dècada dels setanta. A Malla, no hi va haver colla de dansaires fins el 1970 (abans havien vingut a ballar-hi la colla de Balenyà de l’Àngel Bigas). Quan Mossèn Xavier Fradera va arribar a la parròquia de Sant Vicenç de Malla va formar una colla amb el jovent del poble. Va animar nois i noies a recuperar festes i tradicions que s’havien deixat de fer. Era la Colla de Malla. Unes de les tradicions que es recuperaren foren les caramelles i les danses. Dins de les danses hi havia els nostres balls de bastons.

Aquell jovent de la transició democràtica i de la represa nacional catalana, es va anar fent gran i les obligacions familiars van deixar més arraconades les festes. Els balls de bastons, tot i que es feien de tant en tant, cada vegada es van anar fent més de tant en tant, fins que gairebé arribaren a estar en risc de perdre’s. Així com abans hi havia hagut molta gent per ballar-los, ara n’hi havia ben poca. Molta gent, per la crisi del camp, i cridats per l’expansió de la indústria i el sector de serveis, havia marxat del poble a cercar feina i casa, i qui sap on eren ja.

Vet aquí, però, que un bastoner hereu d’aquella colla, en Ramon Redorta, el qual havia ballat des de ben petit els balls, i havia acompanyat amb el sac de gemecs els grans, veient que calia fer quelcom urgent per evitar la desaparició del ball de bastons al poble, va crear el 2003 amb nens i nenes la colla “Bastoners Xics de Malla”, i el 2004, la colla dels grans “Bastoners de Malla”.

A partir d’aquest moment es renovà la roba, els bastons i la indumentària i s’incrementà considerablement el nombre de balls de bastons que passà de 3 a 15. Hi hagué molta cura en ampliar el repertori. Calia conservar l’autenticitat. També, es va donar el cas, llavors, que algunes colles veïnes havien plegat. Aleshores, en Ramon, va veure que els Bastoners de Malla tenien una segona obligació, a més de mantenir els balls de Malla, convenia conservar els balls del Migdia de la Plana de Vic.

Per aquest motiu, la colla dels Bastoners de Malla va agafar els balls de bastons que havien ballat els Bastoners dels Hostalets de Balenyà, la majoria dels quals, ja s’havien ballat a Malla entre 1940-1950, tot fent la ronda de les caramelles de Pasqua per les Masies. Dos dels seus màxims protagonistes, el seu banderer Àngel Bigas i el seu flabiolaire Josep Prims, tots dos al llindar de la vuitantena d’edat, van instruir en l’art del ball de bastons a Redorta. Els dos veterans li transmeteren les seves velles tècniques i el seu llegat. L’Àngel Bigas li ensenyà els balls propis de la Plana de Vic, tal com els havia après del seu avi. En Josep Prims li ensenyà l’estil de tocar el flabiol a dues mans, genuí i únic del Sud d’Osona. D’aquesta manera, la tradició bastonera del Migdia d’Osona continua intacta, i té relleu en els Bastoners de Malla, d’una forma natural. Per tant, els balls de bastons de Malla segueixen fidelment una tradició genuïnament osonenca, i en concret del sud de la Plana de Vic. No en va, alguns dels seus membres han estat convidats a la Festa del Flabiol d’Arbúcies diverses vegades, mostrant les danses al 2005, sonant les nostres músiques amb els nostres dos flabiolaires des del 2004, i ensenyant a tocar en tallers de flabiol el 2007. Cal dir que el flabiol ens fa únics en l’espai nacional català, perquè és l’única colla de Catalunya que toca amb la digitació pròpia del Sud d’Osona i amb un flabiol amb més de dos-cents anys d’antiguitat. El so, és únic, vell, suau, com si parlés català antic.

Els balls de bastons de Malla i la seva música segueix fidelment la tradició musical i bastonera de l’indret emmirallant-se en la documentació oral i escrita del segle XIX: roba, bastons, i flabiol a dues mans. Els Bastoners de Malla, són tradició de Malla i cultura del Migjorn d’Osona.

Les sortides més destacables de la colla són:

Trobada Nacional de Bastoners a Súria, el 2005

Festa del Flabiol d’Arbúcies, el 2005

Trobada Nacional de Bastoners a Terrassa, el 2006

Trobada Nacional de Bastoners a Cambrils, el 2007

Final Copa Catalunya a Palamós (Barça-Nàstic), el 2007.

Balls de bastons tradicionals dels Bastoners de Malla:

Els Mongeters

El pare no té pa

Sant Isidre

La Processó

En Jan Petit

Cascavells

La Periquita

Els vuit rebatres

El Sota-cama

El Rotllet (o El Carquinyoli)

La Tia (o Ball de Segar)

Ball Nou (o de Córrer)

Els quatre cantons (o Els Nyitus)

La Clavellina

El Carolino

Polca de l'Ós

El ball de la civada