Bastoners de Malla dansant el Ball Nou

Bastoners de Malla dansant el Ball Nou
Viladecavalls, festa major 2012.

diumenge, 20 de gener del 2008

Balls de bastons dels Bastoners de Malla: ritus de pas que obren portes vitals

Cada ball va ser creat per ser dansat en un context i moment adequats. Per tant, cada ball té el seu propi llenguatge i significat.

Processó
Jan Petit
Cascavells
Vuit Rebatres
Ball Nou (de Córrer)
La tia
Sant Isidre
Mongeters
El pare no té pa
Carolino
Sota-cama
Retorn dels vuit rebatres
Periquita
Els quatre cantons (cavallets)
El rotllet
L’Airosa
Clavellina



La seva utilitat:

Balls de lluita: Ball Nou (infanteria i cavalleria), El pare no té pa (infanteria lluitant), Carolino (cavalleria en lluita), Periquita (lluita d’oponents, entre dos capdills i bàndols), Quatre Cantons o dit també Cavallets (cavalleria en lluita als quatre punts de la terra, del camp de batalla), Clavellina (Cavalleria de torneig)

Balls de ritus agrari (propiciadors, fertilitzadors): Sant Isidre (Saltar, batre) , Jan Petit (cavar, llaurar, plantar, sembrar), Cascavells (Sembrar i beneir), la Tia (segar i arreplegar les garbes), Mongeters (collita i batuda), Sota-cama (sembra i per demanar la pluja), Rotllet (cicle agrari: llaurar, sembrar, collir).

Dues utilitats o híbrid (agrari i lluita): L’Airosa (sembrar i lluita d’infanteria i cavalleria), vuit rebatres (adobar i preparar la terra, sembrar, collir i lluitar per defensar-la o per apropiar-se’n), vuit rebatres (sembrar i repertir, o disputa dels guanys)

Litúrgic: La processó (benedicció de la terra o indret per on es passa)